Najbohatšieho Srba obžalovali zo sprenevery a daňových únikov

09.05.2013 Celý región

Belehrad 9. mája (TASR) - Srbský prokurátor pre organizovaný zločin obžaloval najbohatšieho muža krajiny - miliardára Miroslava Miškoviča z rozsiahlej sprenevery a daňových únikov. Informovala o tom agentúra DPA.

Prokuratúra v prípade obvinila aj Miškovičovho syna Marka a osem ďalších podozrivých. V prípade usvedčenia im hrozí až 10 rokov väzenia.

Veľkopodnikateľ Miškovič je od decembra 2012 vo vyšetrovacej väzbe kvôli podozreniam, že odčerpal najmenej 17 miliárd dinárov (152 miliónov eur) zo stavebných spoločností prostredníctvom nezákonných manipulácií s ich hodnotou. Výšku údajných daňových únikov úrady nezverejnili.

Miškovič sa stal najbohatším a najvplyvnejším srbským podnikateľom za vlády prezidenta Slobodana Miloševiča (1991-2000). Jeho spoločnosť Delta Holding rozvinula podnikateľské aktivity v desiatkach rozličných segmentov, od bankovníctva, cez dovoz zahraničných áut až po predaj chovateľských potrieb.

Podľa pozorovateľov finančne podporoval mnohé politické strany, čím získal kontakty naprieč celým srbským politickým spektrom. Týmto spôsobom sa mu dlhodobo darilo udržiavať si výsadné postavenie na miestnych trhoch.

V medzinárodných prehľadoch sa Srbsko umiestňuje medzi krajinami s najvyššou úrovňou korupcie. Napriek častým korupčným škandálom sú vinníci len zriedka trestne stíhaní a ešte zriedkavejšie aj odsúdení.
 

Vyberte región